Husk dette for å unngå leiebil trøbbel

Skal du leie bil i Norge eller i utlandet, er det fort gjort å sette seg inn i bilen ogkjøre av gårde – uten å tenke på at dette kan få konsekvenser for deg senere. Les mer om tipsene som gjør at du unngår ubehagelige overraskelser etter at leiebilperioden er over.

Sjekk leiebilen grundig ved henting

Skal du på ferie i utlandet, er det vanlig å hente leiebilen på flyplassen ved ankomst. Ofte er man da sliten etter flyturen og ønsker å komme seg til hotellet fortest mulig.

I tillegg kan det være lange køer ved leiebilskranken, og har du utålmodige barn med deg på ferieturen, er det lett å bli stresset. Dette bidrar til at du lett kan glemme å sjekke leiebilen for skader, riper, bulker og lignende før du setter deg bak rattet.

En undersøkelse fra Forbrukerrådet viser at hver 10. leiebiltaker ikke sjekker bilens tilstand før den brukes. Dette kan gjøre at du senere får erstatningskrav fra leiebilselskapet på bilskader som du ikke er skyldig i.

Unngå å betale for skader andre har forårsaket på leiebilen

Et typisk eksempel på dette er at forrige leiebiltaker har vært uheldig med leiebilen, og ikke meldt i fra til selskapet når han eller hun tilbakeleverte bilen. Kanskje de ansatte har hatt det svært travelt på jobben samme dag, og har oversett skaden da bilen kom inn. Skaden kan da først bli oppdaget når du leverer leiebilen tilbake, noe som gjør deg erstatningsansvarlig.

Det hjelper lite å bestride kravet hvis du ikke har bevis på at bilen faktisk hadde en skade da du hentet den.

Derfor er det så viktig å bruke god tid på å undersøke leiebilen når du henter den, i følge Bilutleie24.no. Gå rundt hele bilen og se etter skader eller riper. Sjekk også bilen innvendig.

Ta gjerne også bilder med mobilen av leiebilen for sikkerhets skyld. Dette kan være nyttig bevismateriale ved en eventuell tvist som skulle oppstå senere.

Meld fra om eventuelle skader på leiebilen

Dersom du oppdager en skade på leiebilen når du undersøker den, så ikke nøl med å kontakte en av de ansatte på leiebilkontoret. Sørg også for at representanten for selskapet skriver ned skaden i leiekontrakten, slik at du slipper å bekymre deg for eventuelle urettmessige erstatningskrav i ettertid.

Sjekk leiebilen også ved levering

Det er også viktig å sjekke leiebilen for skader ved levering. Ta nye bilder med mobilen slik at du kan bevise at du gikk fra bilen i samme tilstand som da du hentet den.

Glemmer du å gjøre dette, kan du i verste fall oppleve å bli beskyldt for å ha skadet leiebilen i ettertid.

Om erstatningskrav fra et leiebilselskap

Ifølge Forbrukerrådet opplever over 16.000 nordmenn hvert eneste år å få erstatningskrav fra et leiebilselskap etter at leieperioden er slutt. Dette er en svært kjedelig avslutning på en flott ferietur med leiebil, så det lønner seg å være oppmerksom når du undersøker bilen.

Egenandelsforsikring

Har du egenandelsforsikring på leiebilen, enten i form av din reiseforsikring eller ditt kredittkort som du betaler bilen med, slipper du å betale for eventuelle skader fra egen lomme. Egenandelen på eventuelle leiebilskader kan fort komme opp i kr. 15.000,- eller kr. 20.000,-.

Dette er svært høye beløp for de aller fleste, så pass på å sjekke dine egne forsikringer før du takker nei til en tilleggsforsikring som reduserer eller fjerner egenandelen.

Klagemuligheter

Blir du beskyldt av leiebilselskapet for å ha forårsaket en skade på bilen etter at ferieturen er slutt, så prøv først å snakke med utleieselskapet. Dersom du ikke vedkjenner deg skaden, så vil det vanligvis oppstå en tvist mellom deg og leiebilselskapet.

Finn frem bildene av leiebilen du tok, slik at du kan bevise at du leverte bilen i perfekt stand. Er dette ikke nok for utleieselskapet, har du mulighet til å klage til Forbrukerrådet eller Forbruker Europa. Sistnevnte gjelder for leiebil-tvister innen Europa, mens Forbrukerrådet hjelper deg med leiebil-tvister som har oppstått i Norge.

https://www.forbrukerradet.no/siste-nytt/ikke-sikkert-du-far-leiebilen-du-har-betalt-for/
https://www.forbrukerradet.no/siste-nytt/advarer-mot-felle-hos-avis-bilutleie/